Nederland beleeft succesvolste Record Store Day ooit

maandag 24 april 2017 - 11:31

Afgelopen zaterdag was het wereldwijd Record Store Day. In Nederland vond de tiende editie plaats. Volgens de organisatie was dit de meest succesvolle Nederlandse Record Store Day ooit, veel winkeliers noteerden een omzetstijging van meer dan 20 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Esther Vollebregt, projectmanager Record Store Day Nederland, kijkt terug op een zeer succesvolle editie. “De officiële cijfers zijn er nog niet, maar ik heb al veel retailers gesproken en zij zijn unaniem: deze dag was een gigantisch succes. Vergeleken met vorig jaar zagen vele winkeliers een omzetstijging van 20 procent of meer. Zaterdag was het dan ook bij de 99 deelnemende winkels een groot feest, met veel optredens en natuurlijk de speciale releases. Ik durf nu al te zeggen dat deze editie van Record Store Day de succesvolste ooit was.”

Een belangrijk onderdeel van het succes vormden natuurlijk de voor die dag beschikbare vinylreleases. “In de winkels was het heel erg druk. In vergelijking met 2016 waren er een stuk meer releases. Al vroeg voor openingstijd stonden bij veel winkels al rijen met liefhebbers. De speciale items van met name David Bowie en Madonna waren al snel op. Gelukkig was het aanbod groot.”

Record Store Day 2017 genoot daarnaast van veel media-aandacht. Naast aandacht in populaire programma’s als De Wereld Draait Door besteedden talloze kranten en websites aandacht aan de dag. Ook werd afgelopen zaterdag het eerste nummer van Vinyl Magazine gelanceerd.

Later deze week presenteert Record Store Day in samenwerking met GfK de lijsten van de best verkochte RSD-lp’s en RSD-singles.

Op de foto Plato Utrecht aan de Voorstraat tijdens RSD. Foto: Sabrina Baakman