Retailers over Record Store Day 2017

maandag 24 april 2017 - 14:52

Record store Day 2017 gaat de geschiedenisboeken in als een groot succes. Over de gehele linie werden omzetstijgingen genoteerd. We vroegen een aantal retailers naar hun ervaringen.

Merel Parlevliet, Velvet Amsterdam: 
“Wat een geweldige dag, we moeten er nog van bijkomen. Nog nooit was het zo druk in onze winkel. Alles klopte dit jaar bij Record Store Day. Mooie releases voor een goede prijs en waanzinnige optredens. Er was veel belangstelling van zowel de consument als pers. Wij hebben een hoop blije gezichten aan de toonbank gezien, ook veel nieuwe. Aan het einde van de dag hebben we heel hard staan juichen. In vergelijking met vorig jaar is onze omzet verdubbeld.”

Joost Bart, BMM Games & Vinyl Beverwijk:
“Dit was onze eerste keer en wat een feest was het afgelopen zaterdag! Een fantastische ervaring die naar meer smaakt. Record Store Day opent allerlei deuren. We hebben aandacht gekregen van de lokale omroep en er verschenen stukken in kranten. Heel plezierig. Het leukste was natuurlijk de stroom van klanten. Omdat het de eerste keer was heb ik natuurlijk geen vergelijkingsmateriaal, maar we hebben serieus veel plaatjes verkocht. Ik heb zo’n 150 items uit de RSD-catalogus ingekocht en daar is die dag minstens de helft van weggegaan. We zijn zeer tevreden met dit resultaat.”

Eric Stuut, Platenhuis ’t Oor Almere:
“Wij hebben een heel toffe Record Store Day gehad. Het was waanzinnig druk. Zowel voor de platen als voor de optredens. Bij de opening stonden al veel klanten voor de deur. Traditioneel neemt dat aantal dan geleidelijk af. Dit jaar is de verkoop echter constant geweest. We hadden de instores in het pand en dan verkoop je natuurlijk een stuk minder, maar we mogen zeker niet klagen. Record Store Day was voor ons zeer succesvol. We hebben, vergeleken met 2016, meer dan 1000 euro extra omgezet. Bijzonder leuk was het om veel nieuwe gezichten voor de toonbank te zien. En dan vooral jongeren. Zij zijn echt op RSD gesprongen.”

Bert Buter, Nord End Haarlem:
“We hebben tijdens Record Store Day ook ons vijftigjarig jubileum gevierd. De belangstelling voor deze twee evenementen is in een woord te omschrijven: overweldigend. Om acht uur openden we de deur van de winkel en die ging pas om twaalf uur weer dicht. Het was op alle fronten een mooie en gedenkwaardige dag.” 

Willem Jan Westendorp, HOE in Kampen:
“We doen mee sinds 2014 en dit was veruit de succesvolste editie. De hele dag was het gezellig druk in de winkel, en we hebben dankzij de kooplustige bezoekers een uitstekende omzet gedraaid. Wat ook meehelpt is dat we er bewust voor hebben gekozen om twee instores te organiseren. Zo geef je bezoekers ook de ruimte om op zoek te gaan naar iets van hun gading. Wat betreft de Record Store Day-releases was ik zeer te spreken over het gevarieerde aanbod. Niet alleen U2 was populair, maar ook de releases van Jimi Hendrix, Bowie, T-Rex en de Golden Earring.”

Robin Groot, Plato Zwolle:
“Record Store Day is altijd een feestdag en zo hebben we dat ook gevierd, inclusief slingers. Deze editie was voor veel van onze klanten een minifestival met veel mooie releases. Dit alles zorgde voor een flinke omzetgroei van een procent of twintig vergeleken met vorig jaar. Ik heb even naar de cijfers gekeken en het aantal klanten is niet veel hoger dan in 2016. De stijging heeft dan ook te maken met de hogere prijs die voor speciale items werd gevraagd. Ik bedoel dat overigens niet zuur. Daarnaast heeft de keuze van artiesten natuurlijk ook geholpen. Ik noem een Bowie of Prince. Daar is veel vraag naar. Bij speciale releases gaat die vraag nog verder omhoog.”

Willem de Vries, Plato Utrecht:
“Als ik de afgelopen editie in één woord zou moeten vangen, dan is het wel: zinderend. Het was de hele dag extreem druk, op een gezellige manier. Het bezoekershoogtepunt was bij de instore van Spinvis – er stonden zelfs op straat rijen mensen te genieten. De omzet lag iets hoger dan vorig jaar. Kortom, we kijken met een meer dan tevreden gevoel terug.”

Robin Batens, Mansion24, Apeldoorn:
De winnaar van de Dutch Retail Awards laat weten tijdens Record Store Day een omzetstijging van 170% ten opzichte van vorig jaar te hebben gerealiseerd. "Nu waren we tijdens RSD 2016 pas een half jaar open, maar toch is dit een spectaculaire stijging te noemen. Eind van de dag hadden we zo’n 70% van alle speciale Record Store Day 2017-releases verkocht."