Branche onderneemt actie tegen fraude met cadeaukaarten

maandag 11 december 2017 - 15:25

De Branchevereniging Cadeaukaarten Nederland heeft maatregelen genomen om fraude met cadeaukaarten tegen te gaan. De organisatie ondernam actie na een uitzending van Kassa.

In het tv-programma werd aangetoond dat het heel eenvoudig is om af te rekenen met de cadeaukaart van iemand anders. Fraudeurs fotograferen of noteren in de winkelschappen de kaartnummers en kijken daarna op het internet of de kaart is aangeschaft. Vervolgens kopen ze producten op vertoon van foto’s van de kaart of van een zogeheten kaarten-app.

Branchevereniging Cadeaukaarten Nederland (BVCNL) heeft winkeliers geïnstrueerd om alleen bestedingen te accepteren als de klanten de kaart kan laten zien. Daarnaast wordt het advies gegeven om de kaarten-app niet meer te accepteren. Ook moeten kaarteigenaren die hun saldo willen controleren een pincode invoeren.

“De maatregelen maken fraude onmogelijk en bevorderen het vertrouwen van de consument in de cadeaukaarten van onze leden”, zegt bestuurslid Tamar de Leeuw in een verklaring. Consumenten die slachtoffer zijn geworden van fraude, mogen een schadeloosstelling verwachten. Zij kunnen zich wenden tot de kaart-uitgevende partijen.