EB december: terugblik met NVER, NVPI en BREIN, het succes van Pathé Thuis

maandag 11 december 2017 - 12:03

Het decembernummer van Entertainment Business is deze week verschenen. BREIN-directeur Tim Kuik, NVER-voorzitter Martin de Wilde en NVPI Interactive-voorzitter Henk Hoogendoorn blikken terug op 2017, en directeur Thomas van de Weerd vertelt over het succes van Pathé Thuis. Verder staat het jubilerende NMUV in de schijnwerpers en is er een Groothandel & Distributie Special.

Terugblik op 2017
2017 gaat zeker niet de geschiedenisboeken in als een geweldig succesvol jaar. Toch was er genoeg om te vieren, te herdenken en te leren. Een terugblik op het jaar in tien nieuwsberichten.

Interview NVER-voorzitter Martin de Wilde
Martin de Wilde, voorzitter van branchevereniging NVER, kijkt met dubbele gevoelens terug op 2017. Enerzijds werd dit jaar de succesvolste editie van Record Store Day Nederland georganiseerd, anderzijds blijft de samenwerking met platenmaatschappijen soms moeizaam en staat het fysieke product nog altijd onder druk.

Interview BREIN-directeur Tim Kuik
Het blokkeren van The Pirate Bay door Nederlandse internetproviders, handelaren die gedwongen werden te stoppen met de verkoop van illegale mediaspelers en talloze uploaders die hun activiteiten moesten staken: 2017 was een goed jaar voor directeur Tim Kuik van piraterijbestrijder BREIN.

Interview NVPI Interactive-voorzitter Henk Hoogendoorn
In 2017 zagen nieuwe consoles het licht, maar lag het aantal releases lager dan voorheen. Ook ontstond hier en daar een controverse en sloot een grote retailer zijn deuren. Henk Hoogendoorn, directeur van Take Two Interactive en voorzitter van NVPI Interactive, blikt terug op een roerig jaar voor de Nederlandse game-industrie. 

Vinylperserij Deepgrooves
In de voormalige gevangenis Blokhuispoort in Leeuwarden huist sinds dit jaar een nieuwe perserij: Deepgrooves. Het bedrijf richt zich op de kleinere labels en onafhankelijke artiesten. Eigenaar en oprichter Chris Roorda ziet echter een toekomst voor zich waarin ook majors bij Deepgrooves zullen aankloppen. 

Pathé Thuis blijft groeien
In de steeds drukker wordende video-on-demand-markt is Pathé Thuis al zes jaar een van de drijvende en innoverende krachten. Mede-oprichter en directeur Thomas van de Weerd sluit 2017 af met 50 procent groei en kijkt vol vertrouwen naar volgend jaar. 

Instituut Poortmusic sluit zijn deuren
Poortmusic in Leeuwarden is een instituut onder muziekliefhebbers. Op 30 december zal de oudste muziekwinkel van Nederland voor de allerlaatste keer opengaan.

Interview Kees van Weijen
2017 was voor Kees van Weijen het jaar dat hij officieel met pensioen mocht. Maar in plaats van de geraniums op te zoeken stofte hij zijn oude bedrijf HIT4US af en werd hij president van IMPALA. 

Interview Warner Music Benelux-president Martin Jessurun
Met internationale bestsellers als Ed Sheeran, Bruno Mars en Coldplay was 2017 voor Warner Music een uitstekend muziekjaar. Ook lokaal werden flinke successen behaald, met als hoogtepunt het album Slaaptekort van BOEF. Daarnaast wist de Warner Music Group met de aankoop van Spinnin’ Records een van de meest toonaangevende dancelabels ter wereld aan zich te binden.

De ambities van Dutch Comic Con
Dutch Comic Con was de eerste Nederlandse popculturebeurs. Twee jaar later zet het moederbedrijf een volgende stap: de creatie van een internationaal netwerk waarmee Dutch Comic Con zich nog meer onderscheidt van de concurrentie.

JUKE als helpende hand in muziekland
Een klein halfjaar geleden werd de muziek- en streamingdienst JUKE gelanceerd. JUKE Nederland B.V. is een strategische joint venture van Talpa Radio en MediaMarkt, die radio en streamingdiensten combineert. Maar de ambities zijn nog veel breder: JUKE moet een allround muziekplatform worden voor het grote publiek. Begin komend jaar gaat de dienst voor de ‘big bang’.

Special NMUV
Binnen de steeds complexer wordende auteursrechtelijke wereld is de NMUV al een kwarteeuw een vaste waarde voor Nederlandse muziekuitgeverijen. Wie nog iets aandachtiger kijkt, ziet zelfs een toonbeeld van innovatie voor het bedrijfsleven.

Special Groothandel & Distributie
Vergeleken met een aantal jaar geleden is het Benelux-landschap voor fysiek entertainmentproduct compleet veranderd. De distributeurs en groothandels die nu nog actief zijn in de markt voegen stuk voor stuk iets toe aan het potentiële succes op de winkelvloer en hebben vaak hun dienstenpalet uitgebreid.