Omstreden rapper Boef blijft welkom op Eurosonic Noorderslag

maandag 08 januari 2018 - 11:41

Eurosonic Noorderslag heeft besloten het optreden van de omstreden rapper Boef op 20 januari doorgang te laten vinden. Een boycot van de rapper is niet het juiste antwoord op zijn seksistische uitspraken. Dat zegt de organisatie in een verklaring.

Eerder deze maand raakte Boef in opspraak doordat hij drie vrouwen die hem hielpen op nieuwjaarsnacht bestempelde als kechs (hoeren). Een dag later liet de rapper weten in een filmpje dat ‘vrouwen die nog zo laat op pad zijn en 's nachts in korte rokjes naar clubs gaan en alcohol drinken’ ook hoeren zijn.

Boef heeft inmiddels zijn excuses aangeboden. De festivals Paaspop en Muze Misse hebben het optreden van de rapper geannuleerd, terwijl GOfun Partyvakanties alle buitenlandse optredens van de rapper schrapte.

De rapper is nog wel welkom op Eurosonic Noorderslag. “Voor ESNS is het belangrijk dat de rapper zich voor deze uitspraak schaamt en in diverse media zijn excuses heeft aangeboden. Het programmeren van Boef op Noorderslag is een inhoudelijke keuze, gebaseerd op creatieve prestaties. Met het succes van zijn track ‘Habiba’, de best bekeken Nederlandse videoclip aller tijden, en zijn debuutalbum ‘Slaaptekort’ is het duidelijk dat Boef een actuele en relevante artiest is waar je niet omheen kunt.”

De organisatie kiest er voor om een ingelast debat te organiseren over gedrag in de muzieksector. “Dit is niet het eerste en zal zeker niet het laatste geval zijn waarbij je vraagtekens kan zetten bij het gedrag, de songteksten of andere uitingen van artiesten. Het is altijd goed om daar een gesprek over aan te gaan, maar dan wel vanuit de belangrijkste voorwaarde voor een democratische samenleving en dat is het recht van vrijheid van meningsuiting. De ESNS-conferentie is het uitgesproken platform om dit debat in de sector voort te zetten.”

In een online petitie wordt opgeroepen om Boef te weren van ESNS. De initiatiefnemers willen ‘een duidelijk signaal afgeven in de richting van mensen die vinden dat uitgaan, en dus ook het bezoeken van een popfestival, geen juiste bezigheid is voor vrouwen en meisjes.’

De petitie is inmiddels bijna 6000 keer ondertekend.