Belgische bioscopen zien lichte stijging in bezoekersaantallen

woensdag 07 maart 2018 - 14:36

De Belgische bioscoopsector heeft een positief jaar achter de rug. Het aantal bioscoopbezoekers kende een lichte stijging in 2017 van 0,76 procent. In het jaar daarvoor was er nog een daling van 8 procent.

Afgelopen jaar gingen er in totaal 19.555.375 personen naar de Belgische bioscoop. In 2016 waren dat er 19.408.138 bezoekers. De branche noteerde een omzet van meer dan 161 miljoen euro. De cijfers werden verzameld en bekendgemaakt door Cinedata, dat de marktcijfers beheert, FCB (de Federatie van Cinema’s) en de VFDB (Vereniging van Filmdistributeurs).

Pieter Swaelens van de Vereniging van Filmdistributeurs: “Het herstel van eind 2016 heeft zich doorgezet in 2017. De groei is te danken aan investeringen van bioscoopuitbaters in de kwaliteit van de zalen, en in een bioscoopervaring die is aangepast aan de verwachtingen van het publiek, aangetrokken door zowel spektakel- als arthouse-films, die op een vernieuwende manier in de markt gezet worden. De Belgische bioscoopuitbaters blijven investeren in een unieke filmbeleving.”

Het aantal Belgische films steeg opnieuw (van 34 naar 45). De omzet bleef echter nagenoeg gelijk (13,6 miljoen euro). Met 164 films vertegenwoordigen de Amerikaanse films opnieuw meer dan driekwart van de totale ticketverkoop. Slechts 13 procent van de omzet wordt gegenereerd door films uit de EU, hoewel ze in aantal bijna de helft (47 procent) van de uitgebrachte films vertegenwoordigen.

Afgelopen jaar trokken in België de zeven best bezochte films elk meer dan een half miljoen bioscoopbezoekers: Beauty and the Beast, Despicable Me 3, Fast & Furious 8, Star Wars: The Last Jedi, Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge, Fifty Shades Darker en The Boss Baby.