Oostenrijkse start-up werkt aan nieuw muziekformaat HD Vinyl

donderdag 12 april 2018 - 13:55

Rebeat Innovation heeft een financiering van 4,8 miljoen dollar binnengehaald, waarmee het bedrijf vinyl in HD-kwaliteit gaat ontwikkelen. De eerste HD-platen zouden al volgend jaar zomer in de winkels kunnen liggen.

Rebeat Innovation wil in september de eerste testpersingen produceren, om die in oktober te kunnen presenteren op de zakelijke bijeenkomst Making Vinyl in Detroit. Volgens ceo Günter Loibl duurt het dan nog zo’n acht maanden om het eindproduct gereed te krijgen, schrijft Pitchfork.

HD Vinyl levert betere geluidskwaliteit doordat de groeven met een laser worden gemaakt in plaats van met een snijapparaat. Door deze preciezere methode heeft een HD-plaat een frequentie van 100 kHZ, tegenover de 15 kHZ van een gangbare lp. Een HD Vinyl heeft verder een langere afspeeltijd dan een lp en kan ook harder worden afgespeeld.

Bij het persen wordt gebruikgemaakt van keramische materialen, waardoor er geen verlies aan kwaliteit is van de geperste platen. Bovendien komen er geen chemische stoffen aan te pas bij het persproces. HD Vinyl kan worden afgespeeld op elke draaitafel. 

In de net verschenen editie van Entertainment Business staat een uitgebreide special over vinyl.