Drake binnen op één in GfK Dutch Album Top 100

vrijdag 06 juli 2018 - 13:14

Het nieuwe album Scorpion van Drake komt deze week binnen op de eerste plaats van de GfK Dutch Album Top 100. Daarmee scoort de Canadese rapper niet alleen zijn eerste nummer 1-notering in deze lijst maar doet hij dat ook nog eens op bijzonder overtuigende wijze. Het geïndexeerde verschil met de nummer twee in de lijst, Metro 53 van SBMG, bedraagt bijna 70%.

Met zijn vorige albums behaalde Drake slechts een derde plaats als hoogste notering in de Album Top 100. Die plek was weggelegd voor zowel z’n album Views (2016) als More Life uit 2017.

Drake’s vijfde studioalbum Scorpion, dat hij wederom opnam met zijn vaste producer Noah Shebib, is een dubbelalbum geworden met op de eerste plaat twaalf voornamelijk rapsongs en op de tweede dertien, meer R&B georiënteerde tracks staan.

En net als Beyoncé (Lemonade) en Jay-Z (4:44) eerder deden, doet Drake op Scorpion openlijk verslag van uiterst persoonlijke zaken zoals het bestaan van een tot nu toe onbekend zoontje. In het slotnummer March 14 vertelt hij ook dat hij niet meer samenleeft met de moeder van zijn negen maanden oude spruit.

Behalve de hitsingles God’s Plan, Nice For What, I’m Upset en In My Feelings bevat Scorpion ook het op een sample van Mariah Carey’s uit 1991 daterende hit Emotions gebaseerde Emotionless en een postuum duet dat Drake vertolkt met Michael Jackson. In 1983 nam de toen 35-jarige Jackson het nummer Don’t Matter To Me op als demo tijdens een opnamesessie met Paul Anka. Drake heeft alleen Jacksons vocalen gebruikt voor zijn versie van Don’t Matter To Me.

Aan het album zijn verder gastbijdragen geleverd door onder anderen Nicki Minaj (in de track That’s How I Feel), Ty Dolla Sign (After Dark) en Jay-Z (Talk Up).

Vrijwel alle tracks van Scorpion hebben deze week ook een notering in de Single Top 100. Naar verwachting komt Scorpion deze week ook binnen op de eerste plaats van de Amerikaanse en Britse albumlijsten.