Paul McCartney mengt zich in strijd hervorming Europese copyrightregels

woensdag 04 juli 2018 - 14:44

Europarlementariërs hebben vandaag van Sir Paul McCartney een brief ontvangen. Samen met meer dan 1000 artiesten roept de voormalige Beatle op om te stemmen vóór het EU Copyright Directive Mandate.

In het Europese parlement wordt vrijdag gestemd over goedkeuring van onder meer het zogenoemde 'uploadfilter'. Hierdoor worden internetplatformen die ‘grote hoeveelheden werk bewaren en beschikbaar stellen’ verplicht gesteld om onder andere ‘passende maatregelen’ te nemen tegen illegaal geüpload auteursrechtelijk beschermd materiaal. 

De brancheorganisatie IFPI heeft vandaag uit naam van Paul McCartney een brief gezonden naar Europarlementariërs. Hierin roept de zanger samen met collega’s als Plácido Domingo, James Blunt en het Vienna Philharmonic Orchestra om donderdag voor het EU Copyright Directive mandate te stemmen. Men roept de politici op om ‘de eerlijkheid binnen de Europese online muziekmarkt te herstellen.’ De IFPI meldt dat meer dan 1300 artiesten oproepen om te komen tot een oplossing voor de zogeheten ‘value gap’. De brief van McCartney is hier te lezen.

Ook IMPALA is druk bezig om een positieve stem af te dwingen binnen de EU. In een bericht naar zijn achterban staat het onder meer stil bij ‘de gigantische anticopyrightcampagne die gaande is’. Deze is volgens de organisatie begonnen na het positieve advies  dat een juridische commissie van het Europees Parlement gaf aan het 'uploadfilter'. Hierdoor zou veel ‘fake news’ zijn ontstaan. IMPALA heeft een statement verspreid onder zijn leden met de vraag dit te verspreiden (zie onder).