Piraten in Frankrijk nemen steeds vaker vod-abonnement

maandag 09 juli 2018 - 11:34

Piraterij is in Frankrijk afgenomen, blijkt uit een onderzoek van consultantbureau EY. Het aantal piraten is met 8 procent afgenomen van 11,6 miljoen in 2016 naar 10,6 miljoen.

De afname in het aantal piraten zou te verklaren zijn door de populariteit van vod-diensten, en met name Netflix. In 2017 is het aantal piraten dat een dienst nam op de streamingdienst gestegen met 20 procent. “Netflix is erin geslaagd om piraten binnen te halen die nog nooit een abonnement op een vod-dienst hebben afgesloten”, staat in het onderzoek.

Uit het onderzoek blijkt verder dat piraten steeds minder illegaal downloaden. Het aantal items dat maandelijks illegaal wordt gedownload is ten opzichte van 2016 met 4 procent gedaald van 17,4 downloads naar 16,8. De onderzoekers constateerden verder een ‘significante daling’ in het illegaal downloaden van series, wat te maken zou hebben met ‘de flinke toename in svod-diensten’.

Hoewel piraterij in Frankrijk is afgenomen, is de financiële schade volgens het onderzoeksbureau ‘toch behoorlijk’. In totaal bedraagt de schade 1,35 miljard euro, waarbij de overheid met 408 miljoen aan gemiste belasting het grootste deel voor zijn rekening neemt. Bioscopen lopen 35 miljoen euro mis, vod-diensten 151 miljoen euro en betaalde tv-zenders 331 miljoen euro.