Topman YouTube spreekt zich uit tegen Copyright Directive

donderdag 06 september 2018 - 14:47

Robert Kyncl, chief business officer van YouTube, is geen voorstander van de Copyright Directive. Als deze Europese wet wordt aangenomen, heeft dat volgens de topman ‘negatieve gevolgen voor de creatieve vrijheid, en fans en community’s’.  

“Enkele bepalingen, en dan vooral Artikel 13, zijn ondermijnend voor de creatieve industrie”, schrijft Kyncl in een blogpost. “Platforms worden ontmoedigd om user-generated content te hosten, of het wordt zelfs verboden. Hierdoor komt de creatieve vrijheid in gevaar.”

Kyncl stelt dat Artikel 13, waarin een zogeheten uploadfilter verplicht wordt voor contentplatforms, niet noodzakelijk is, aangezien YouTube al een Content ID-systeem heeft. De YouTube-topman claimt dat copyrighthouders de controle hebben over hun eigen copyright, en dat er tools zijn om illegale content te blokkeren.  

Op 12 september stemt het Europese Parlement opnieuw over de Copyright Directive. Begin juli stemde het Europees Parlement met een kleine meerderheid tegen de plannen om de wetgeving rond het auteursrecht aan te scherpen.

In aanloop naar de stemming startte de belangenorganisatie UK Music de campagne #LoveMusic om positieve aandacht te genereren voor de Copyright Directive. Ook Paul McCartney is voorstander. In een open brief riep hij parlementariërs op om voor de nieuwe wet te stemmen.