Bert van der Ryd van Glory Kickboxing: ‘Topsport is óók entertainment’

vrijdag 28 september 2018 - 13:58

Aan de vooravond van het groots opgezette vechtsportevenement Glory 59 in de Johan Cruijff ArenA vertelt Bert van der Ryd, vicepresident Glory International Events, over de populariteit van kickboksen in Nederland en de wereldwijde ambities van Glory Kickboxing.

Bert van der Ryd is als organisator verantwoordelijk voor alle vechtsportevents die buiten de Verenigde Staten worden georganiseerd. Glory is actief sinds 2012 en inmiddels actief in Amerika, Frankrijk, Engeland en sinds een jaar ook in China.

Van der Ryd: “We willen Glory markt voor markt uitbreiden. Het is geen kwestie van een event neerzetten en klaar. Het is zaak om de lokale fans te bereiken. En dat doe je door bijvoorbeeld lokale vechters aan te laten treden. We zijn dan ook actief op zoek naar vechtsporttalent, die we vervolgens een podium bieden. Glory is het grootste kickboksplatform ter wereld. Natuurlijk, we zijn bezig met het verleggen van onze grenzen. In Scandinavië, Duitsland en Canada is een enorme markt van liefhebbers. Ook in Zuid-Amerika en Azië valt nog heel wat te winnen. Maar als je het goed wilt doen, moet je lokaal investeren en dat vergt nu eenmaal tijd.”

Grote groep liefhebbers

Hoe populair is kickboksen eigenlijk in Nederland? Van der Ryd: “Dat is moeilijk te zeggen. Je hebt de echte hardcore fans, maar er is ook een grote groep liefhebbers van enkele honderdduizenden mensen. We merken het aan de ticketverkopen, de reuring op social media en het aantal tv-kijkers dat vechtsport in Nederland echt heel groot is. De gemiddelde vechtsportfan is een man tussen de 18 en 45 jaar. Vrouwen raken echter ook steeds geïnteresseerder. De verhouding man/vrouw ligt nu op zo’n 80/20, maar ik verwacht dat dit heel snel zal veranderen. Een belangrijke rol hierin speelt vechtsporter Rico Verhoeven. Hij is de perfecte ambassadeur voor het kickboksen. Hij is niet alleen een geweldige sportman, maar ook een familieman, een rolmodel en een mediageniek voorbeeld voor talloze atleten. En wereldwijd hebben we nog legio andere vechtsporters onder contract die bijdragen aan het ambassadeurschap van de sport.”

Verdieping

Van der Ryd benadrukt dat het belangrijk blijft om te werken aan de beeldvorming rond kickboksen. “Het besef moet komen dat het meer is dan twee mensen die op elkaar staan in te beuken. Er komt veel meer bij kijken, zoals het mentale aspect, de voorbereidingen, de technieken om de aanvallen te blokkeren… We hebben ons in eerste instantie gericht op de evenementen, nu is het tijd geworden om de extra laag aan te bieden. Denk aan de geschiedenis van het kickboksen, en informatie over jury en scoresysteem. En wat zijn bijvoorbeeld de Glory SuperFight Series? Voor de meeste kijkers is het vooral verwarrend. In combinatie met onze lokale tv-partners – in Nederland is dat sinds kort Veronica – en onze eigen portal en media willen we deze aspecten meer gaan belichten. De vechtsport staat centraal en blijft centraal staan, maar topsport is óók entertainment.”  

Glory 59 Amsterdam
De Johan Cruijff ArenA in Amsterdam vormt op zaterdag 29 september het decor van Glory 59, het laatste event tijdens Summer of Glory 2018, een vijf-steden-campagne met evenementen in New York, Denver, Shenzhen (China), Chicago en Amsterdam. Wereldkampioen zwaargewicht Rico Verhoeven verdedigt zijn titel tegen de Braziliaan Guto Inocente. Verder keert Robin van Roosmalen, de tweevoudig kampioen van die vedergewichtdivisie, terug in de ring om het op te nemen tegen interim-kampioen Petchpanomrung Kiatmookao in de co-headlinewedstrijd van het evenement.
Voorafgaand aan bovengenoemde partijen vindt de Glory 59 SuperFight Series plaats met vijf gevechten waarin Nederlandse talenten zich mogen bewijzen, onder wie Murthel Groenhart en Mohammed Jaraya.

Dit is een sterk ingekorte versie van het interview dat Bert van der Ryd gaf aan Entertainment Business. De volledige versie is te lezen in het oktobernummer van EB Live, dat eerdaags bij de abonnees op de mat ploft.