Illegaal downloaden via BitTorrent toegenomen

vrijdag 28 september 2018 - 14:05

Torrentsites winnen weer aan populariteit ten opzichte van streamingdiensten. Volgens het door Sandvine gepubliceerde rapport Global Internet Phenomena is het uploadverkeer ten opzichte van voorgaande jaren gestegen.

Het wereldwijde uploadverkeer bedraagt 22 procent. In de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) is dit zelfs 32 procent. Dat betekent dat ongeveer een derde van alle uploads torrent-gerelateerd zijn. Hiervan neemt BitTorrent 97 procent voor zijn rekening.

Volgens Sandvine is de opleving van BitTorrent te wijten aan exclusieve content. Consumenten zouden niet bereid zijn om abonnementen te nemen op verschillende streamingdiensten, wat verklaart waarom exclusives als Game of Thrones, The Handmaid’s Tale en Jack Ryan massaal worden gedownload.

Uit cijfers van de Global Internet Phenomena uit 2011 bleek dat het Europese uploadverkeer 59,68 procent is van het totale internetverkeer. Door de opkomst van streamingdiensten was dat percentage in 2015 gedaald tot 21,08 procent. Nu is dat aandeel dus weer toegenomen, waar het overgrote deel van de uploads verloopt via BitTorrent.